Börja cykla idag

Det finns många bra skäl till att börja cykla.

  • Det är gratis. ✓Inga drivmedel ✓Ingen trängselskatt ✓Ingen dyr bil.
  • Det är ett hälsosamt sätt att ta sig från A till B.
  • Det är skonsamt för din kropp. Cykling är en mjuk och jämn rörelse.
  • Det är enkelt att sätta igång. Gå ut genom dörren, sätt dig på cykeln och trampa.
  • Det är ett bra sätt att upptäcka sitt närområde och ge sig ut på äventyr.
  • Framför allt är det otroligt kul.

Cykling har en en härlig egenskap som träningsform: den kan vara precis vad utövaren vill att den ska vara. Cyklingen kan vara rolig, utmanande, praktisk, läskig, social, du väljer själv vad du vill göra och möjligheterna är nästintill obegränsade. Du kan även utöva flera olika typer av cykling vid olika tillfällen. Vägcykla ena dagen, cykla mountainbike på helgen och kör BMX när du känner dig våghalsig. De mest ivriga cyklisterna har ofta flera olika typer av cykel hemma.

Många nybörjare blir mycket förtjusta i vägcykling. Det finns något extra vackert att få åka cykel på landsväg med ett gäng andra cyklister i en klunga och susa förbi bönder och små byar. Farten är självklart något som lockar många, och vinden i ansiktet upplevs bäst utan motorljud – på en vägcykel.

Vilken typ av cykel ska du välja?

Nedanstående lista på de vanligaste cykelstilarna och medföljande cyklar. Du kan välja precis vilken du vill, du kan prova alla och du kan utöva flera under din cykelkarriär. Vår rekommnedation är att helt enkelt prova alla sorter som du har möjlighet till.

En typisk vägcykel, röd från märket enigma.

Vägcykel – Har du någonsin kört bil upp för en kulle och tänkt, ”Det här skulle vara mycket roligare om jag kämpade mig upp på egen hand”? Om detta stämmer på dig, eller om du avundas dem du ser cykla från bilen när du kör om, så är vägcykeln för dig. En vägcykel är lätt, har tunna däck och är framför allt snabb på hårt underlag – asfaltsvägen. Med en vägcykel kan du mätta alla dina drömmar om fart och adrenalin.

I Sverige är säsongen för vägcykling faktiskt nästan hela året, så länge det inte ligger för högt med snö kvar på vägarna. Se till att klä dig med funktionella och smarta kläder för de kalla månaderna.

En mountainbike cykel står uppställd på en skogsstig.
Mountainbike
(MTB) – För dig som tycker om terräng, skog och backar. För dig som inte bryr om att få smuts i ansiktet och grus i håret. En mountainbike är det ultimata för att upptäcka, cykla i tuff terräng och utmana dig själv. Att cykla mountainbike handlar ofta om att ta korta spurter och attackera underlaget som är det som ska ge dig utmaning. Du kan köra mountainbike både uppför och nerför, i skogen, på skidbacken, inne i storstaden – ja nästan var som helst.

Samtidigt är en mountainbike lite vad du gör den till. Du kan lika gärna ta den till kiosken eller ut på landsvägen.

Produktbild på svart BMX cykel.

BMX – För dig som älskar att tävla på grus och i terräng. BMX kan kanske ses som en variant av mountainbike – men det är så mycket mer. Trixa, tävla och utmana dig själv till vågade hopp. Det finns förberedda BMX banor, antingen i skogen eller i skateparker. Hitta en bana nära dig genom att fråga din närmaste cykelklubb. Var inte blyg, BMX utövare är bland de vänligaste vi träffat!

Det finns ibland en förutfattad mening att BMX endast är för de yngre, men så är inte fallet. Ja, många av utövarna är barn och ungdom, men du träffar även unga vuxna och äldre som brinner för BMX och utövar sporten aktivt.

Närbild på batteripacket hos en elcykel.

Elcykel – Den stora cykeltrenden 2017 är här för att stanna. Elcykeln förlänger dina avstånd och är det perfekta valet för dig som vill cykla till och från arbetet eller skolan. Du slipper komma fram svettig till jobbet på morgonen eftersom du kan cykla på i din egna takt och låta elcykeln sköta hästjobbet. Stäng sedan av motorn på hemvägen så får du en rejäl träningsstund.

En elcykel ser faktiskt ut som vilken vanlig stadscykel som helst. Tittar du noggrant brukar du dock kunna se batteriet (ofta en rektangulär silvrig eller svart låda) och kanske både en motor och generator som sitter monterad på ramen. Gemensamt för elcyklarna är att det normalt inte är en smal vägcykel eller tuff mountainbike – utan just en traditionell vardagscykel.

Så köper du den bästa cykeln för dig

Om sanningen ska fram så är svaret löjligt enkelt: den bästa cykeln för dig att köpa är den som du gillar bäst.

Det är klokt att be om hjälp och råd från en cykelbutik – det kan du enkelt göra både i en fysisk butik och på nätet. En cykelbutik kan hjälpa dig bolla idéer och hitta en cykel som passar dig. Men nöj dig inte med att köpa deras förslag, ta det istället som en startpunkt i din köpresa, lär dig mer, fundera mer och välj sedan den cykel som du gillar allra mest.

Idag kostar en bra cykel ganksa mycket pengar. Som allra minst ska du förvänta dig att spendera 3 000 – 4 000 kr. Du kommer dock i slutändan faktiskt ha roligare på en lite dyrare, lättare och bättre byggd cykel. Problemet är att dessa dyra cyklar kan kosta i runda mått mellan 10 000 och 20 000 kr. Så det kan vara en god idé att börja med en billigare cykel, för att sedan uppgradera när man känner sig redo.

Om du har en tight budget och letar efter det billiaste alternativet, så tycker vi att det kan vara en bra idé att köpa begagnat. Blocket har en bra cykelmarknad, men be alltid om kvitto, då det också säljs stulna cyklar här.

Många av oss får en mountainbike som sin första cykel som barn och det är lite synd. En moutainbike är betydligt tyngre och därför långsammare än en vägcykel och är gjord för att cykla utanför vägen. Tvärt emot detta så använder vi ofta våra mountainbikes, framför allt när vi är barn, på väg och asfalt. Det finns annat som gör mountainbiken långsammare på väg, så som däckstorleken och ramen. En vägcykel är istället normalt ett bättre val som första cykel eller för dig som nybörjare om du planerar att cykla primärt på väg. En bra vägcykel är lätt, snabb och samtidigt robust.

Kom ihåg: cykla först och främst för att ha roligt. Välj en cykel och cykelstil som du gillar och fattar tycke för. Om du gillar cykeln, så kommer du använda den – om du inte gillar den så är risken att den dammar på ditt garage istället. Håll den tanken i huvudet när du är ute och handlar och får råd – ”ok, men -gillar- jag verkligen cykeln”. Det är trots allt du som ska cykla på den, och ingen annan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *